Virtu uruchomi w Zawierciu nowy zakład za 80 mln zł

Virtu uruchomi w Zawierciu nowy zakład za 80 mln zł
Fot. Adobe Stock/PTWP. Data dodania: 20 września 2022

W pierwszym kwartale przyszłego roku firma Virtu, wyspecjalizowana w produkcji chłodzonych dań gotowych, otworzy nowy zakład produkcyjny w Zawierciu. Dzięki wartej 80 mln zł inwestycji pracę znajdzie około 130 osób - wynika z informacji inwestora.

Nowy zakład, budowany w pobliżu istniejącego, będzie miał powierzchnię 15 tys. m kw., co w połączeniu z obecną fabryką da łączną powierzchnię 25 tys. m kw. Tym samym - jak podała spółka - będzie to największa fabryka w tej kategorii w Polsce.

Powstająca w zawierciańskim parku przemysłowo-technologicznym inwestycja umożliwi poszerzenie oferty spółki, dostarczającej dziś na rynek ponad sto różnorodnych produktów, od klasycznych pierogów po egzotyczne dania kuchni świata.

Dyrektor zarządzający Virtu Grzegorz Cielecki ocenia, że warte 80 mln zł przedsięwzięcie ma duże znaczenie dla lokalnego rynku pracy. "Zakład da dodatkowo około 130 nowych miejsc pracy; w połączeniu z obecnymi 680 etatami w macierzystym zakładzie zatrudnimy łącznie ponad 800 osób" - zapowiedział dyrektor, cytowany we wtorkowym komunikacie prasowym Virtu.

Nowy zakład ma umożliwić m.in. produkcję i szybkie wdrożenie na rynek nowych dań. Fabryka będzie korzystać z zaawansowanej technologii gwarantującej jakość produktów. "Tym samym Virtu wyznacza kierunki rozwoju branży FMCG (ang. fast-moving consumer goods - produkty szybkozbywalne) w Europie" - podali przedstawiciele firmy.

Według zapowiedzi nowy zakład rozpocznie pracę w pierwszym kwartale 2018 roku. Wcześniej przeprowadzony będzie nabór pracowników.

Virtu od 1992 r. jest producentem dań gotowych, które co roku trafiają do ponad 10 mln domów w Polsce i innych krajach. Głównym założeniem firmy jest oferowanie produktów łatwych i wygodnych w przygotowaniu - nawet w ciągu 3 minut.

Jak wynika z badań Panelu Gospodarstw Domowych GfK, firma Virtu zanotowała największe udziały w rynku dań gotowych w Polsce. Badania dowodzą, że w tej grupie produktów Polacy najbardziej lubią pierogi, a zakupy najchętniej robią w dyskontach. W ciągu ostatniego roku sprzedaż dań gotowych wzrosła o niespełna 15 proc., co wynika ze zwiększonej częstotliwości zakupów.
×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu

Podaj poprawny adres e-mail
W związku z bezpłatną subskrypcją zgadzam się na otrzymywanie na podany adres email informacji handlowych.
Informujemy, że dane przekazane w związku z zamówieniem newslettera będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności PTWP Online Sp. z o.o.

Usługa zostanie uruchomiania po kliknięciu w link aktywacyjny przesłany na podany adres email.

W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera i innych informacji.
Musisz zaznaczyć wymaganą zgodę

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Virtu uruchomi w Zawierciu nowy zakład za 80 mln zł

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Polityka prywatności portali Grupy PTWP

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!