XVI Europejski Kongres Gospodarczy

Transform today, change tomorrow. Transformacja dla przyszłości.

7-9 MAJA 2024 • MIĘDZYNARODOWE CENTRUM KONGRESOWE W KATOWICACH

  • 18 dni
  • 20 godz
  • 40 min
  • 54 sek

Warmińsko-mazurskie. Powstał zakład mleczarski za 250 mln zł

Nowoczesny zakład przetwórstwa serwatki, która powstaje przy produkcji serów, otwarto we wtorek w Lidzbarku Warmińskim. Inwestycja Grupy Polmlek ma wartość 250 mln złotych i jest jednym z największych tego typu obiektów w Europie.

Oficjalne otwarcie ma związek z uzyskaniem przez lidzbarski zakład pełnej mocy produkcyjnej. Od trzech miesięcy przerabia się tam 2,5-3 mln litrów serwatki na dobę. Budowa trwała nieco ponad rok, a doprowadzenie do pełnej zdolności produkcyjnej zajęło sześć miesięcy.

Jest to zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego (laktozy). Z produkowanego tam białka korzystają m.in. czołowi wytwórcy odżywek dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.

Według inwestora cały proces produkcji jest w pełni kontrolowany i zautomatyzowany. Kompleks zbudowany jest z betonu w technologii ślizgowej, dzięki czemu produkty pozyskiwane są w sterylnych warunkach. Docelowa zdolność produkcyjna zakładu to 6 mln litrów serwatki na dobę.

Zakład zbudowano przy udziale polskich inżynierów i rodzimych technologii. Przy realizacji i uruchomieniu inwestycji brali udział pracownicy Polmleku, którzy obecnie pracują w proszkowni.

Jak poinformował inwestor, proszkownia została wyposażona w nowoczesne urządzenia i systemy informatyczne, a instalacje w innowacyjne systemy zaworowe. Zakład w 95 proc. wykorzystuje do procesów produkcyjnych wodę wtórną uzyskaną z zagęszczenia serwatki.

Instalacja technologiczna nowego zakładu umożliwia wydzielenia z mleka i serwatki poszczególnych składników odżywczych; białek, cukrów czy soli mineralnych.

W ocenie inwestora, otwarcie zakładu w Lidzbarku Warmińskim otwiera nowe możliwości zagospodarowania składników mleka, a także wpłynie na stabilizację i poprawę krajowego rynku serwatki, która jest produktem ubocznym przy produkcji serów.

Inwestycja warta jest 250 mln złotych i powstała na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Jest jednym z najnowocześniejszych i największych tego typu obiektów w Europie.

×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu

Podaj poprawny adres e-mail
W związku z bezpłatną subskrypcją zgadzam się na otrzymywanie na podany adres email informacji handlowych.
Informujemy, że dane przekazane w związku z zamówieniem newslettera będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności PTWP Online Sp. z o.o.

Usługa zostanie uruchomiania po kliknięciu w link aktywacyjny przesłany na podany adres email.

W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera i innych informacji.
Musisz zaznaczyć wymaganą zgodę

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Warmińsko-mazurskie. Powstał zakład mleczarski za 250 mln zł

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Polityka prywatności portali Grupy PTWP

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!