XVI Europejski Kongres Gospodarczy

Transform today, change tomorrow. Transformacja dla przyszłości.

7-9 MAJA 2024 • MIĘDZYNARODOWE CENTRUM KONGRESOWE W KATOWICACH

• 18 dni
  • 20 godz
  • 40 min
  • 54 sek

Prezydent zdecydował o zniesieniu konkursów na kierownicze stanowiska w AMW

Fot. Adobe Stock/PTWP. Data dodania: 20 września 2022

Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Agencji Mienia Wojskowego - poinformowała w poniedziałek Kancelaria Prezydenta RP. Nowelizacja znosi zasadę obsadzania kierowniczych stanowisk w AMW w drodze konkursu, dotyczy też kompetencji Agencji.

Uchwalona w październiku nowelizacja, której projekt przygotowało MON, umożliwia ministrowi powoływanie i odwoływanie prezesa, znosi też konkursy na stanowiska jego zastępców oraz dyrektorów i zastępców dyrektorów oddziałów regionalnych, których Agencja ma 10.

Podobnie ma być także w przypadku stanowisk kierowniczych w biurze prezesa, o których poprzednio ustawa nie wspominała. O tym, jakie to będą stanowiska, będzie decydował minister obrony, nadając Agencji statut określający wewnętrzną strukturę AMW.

Zmiany obejmują także kompetencje rady nadzorczej AMW; to RN - a nie minister po zasięgnięciu opinii rady - będzie udzielać prezesowi absolutorium. W razie jego nieudzielenia szef MON będzie mógł prezesa odwołać.

Ponadto AMW będzie mogła sprzedawać za granicę sprzęt wojskowy, produkty podwójnego zastosowania i uzbrojenie będące w gestii podmiotów podległych MON albo MSWiA lub przez te ministerstwa nadzorowanych.

W trakcie prac parlamentarnych PO, Nowoczesna i Kukiz'15 protestowali przeciw zmianom, przestrzegając przed dowolnością w obsadzie stanowisk przez ministra.

Obecna Agencja Mienia Wojskowego powstała 1 października ub.r. z połączenia dotychczasowych AMW i Wojskowej Agencji Mieszkaniowej. Agencja zajmuje się sprzedażą zbędnych wojsku nieruchomości i majątku ruchomego; handlem uzbrojeniem oraz zapewnieniem żołnierzom mieszkań - administrowaniem nimi i budową nowych. Poza zbywaniem zbędnego wojsku uzbrojenia, AMW ma prawo kupować nową broń od producentów i przekazywać ją wojsku, także w celu wsparcia sojuszników.

Agencja Mienia Wojskowego powstała w 1996 r., rok wcześniej została powołana Wojskowa Agencja Mieszkaniowa. Do ubiegłego roku AMW przekazała na modernizację sił zbrojnych i służb bezpieczeństwa publicznego ponad 1,5 mld zł. W zasobach WAM było 26 tys. kwater i 10 tys. lokali w wojskowych internatach.
×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu

Podaj poprawny adres e-mail
W związku z bezpłatną subskrypcją zgadzam się na otrzymywanie na podany adres email informacji handlowych.
Informujemy, że dane przekazane w związku z zamówieniem newslettera będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności PTWP Online Sp. z o.o.

Usługa zostanie uruchomiania po kliknięciu w link aktywacyjny przesłany na podany adres email.

W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera i innych informacji.
Musisz zaznaczyć wymaganą zgodę

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Prezydent zdecydował o zniesieniu konkursów na kierownicze stanowiska w AMW

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.